luni, 18 septembrie 2017

Tabără de fotografie în satul nemţean Buhalniţa

În perioada 15-17 septembrie 2017, în localitatea Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, a avut loc prima ediţie a Taberei „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”. Cu acest prilej, a fost organizată expoziţia „România de poveste”, iar artistul fotograf Andrei Baciu a ţinut un atelier cu tema „Din culisele fotografiei de peisaj”.
 
Fotografi din trei judeţe ale ţării (Iaşi, Botoşani şi Pravova) s-au reunit într-un proiect fotografic în localitatea nemţeană Buhalniţa, comuna Hangu, din judeţul Neamţ. Acesta doreşte să promoveze frumuseţea satului Buhalniţa, biserica din localitate, şi să scoată la lumină arhitectura caselor ţărăneşti de la poalele Muntelui Ceahlău. Un alt scop al Taberei „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”, este acela de a aduna împreună pasionaţii de fotografie dornici să descopere satul românesc şi să intre în contact cu poveştile oamenilor. Astfel, în perioada 15-17 septembrie 2017, Clubul Fotografilor Iaşi a organizat la Pensiunea „Lostriţa” din satul Buhalniţa o serie de manifestări dedicate artei fotografice. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 16 septembrie, după tura foto organizată la răsărit. Aceasta s-a bucurat de prezenţa invitaţilor de seamă, dar şi a fotografilor înscrişi în tabără. Pentru început, Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a explicat cum s-a născut ideea unei tabere de fotografie la Buhalniţa, amintind partenerii proiectului: Pensiunea „Lostriţa”, Parohia Buhalniţa şi Clubul Fotografilor „FOCUS” din Botoşani. „Ne dorim ca prin intermediul acestei tabere, să descoperim frumuseţea aparte a satului ce găzduieşte această tabără. Vă felicit pentru că v-aţi alăturat acestui proiect şi sunt convins că vă veţi convinge că Buhalniţa este o legendă”, a spus Constantin Ciofu. Lucian Vamanu, patronul Pensiunii „Lostriţa”, gazda evenimentului, şi-a exprimat dorinţa ca proiectul lansat să aibă continuitate, întrucât îşi doreşte promovarea culturii şi artei fotografice. La rândul său, preotul paroh Cristian Dăscălescu, a făcut referire la istoricul satului Buhalniţa dar şi la imaginile ce se regăsesc într-un locaş de închinăciune, prin pictura de pe sfintele icoane. În acelaşi timp, preotul paroh a urat bun venit participanţilor la tabără în Buhalniţa, pe care a numit-o „costa de Azur a României”.

„Fotografia autentică se foloseşte de vizibil, ca să exprime supravizibilul”

A urmat vernisajul expoziţiei de fotografie „România de poveste”, organizată în galeria de artă a Pensiunii „Lostriţa” din Buhalniţa. Autorii celor 25 de imagini sunt: Florin Aioanei, Mihaela Ajitariţi, Florin Andrei, Nicu Apostu, Andrei Baciu, Sebastian Bahrin, Bogdan Cernea, Constantin Ciofu, Vlad Colotilă, Ilona Corfu, Mirela Grosu, Alexandru Pohaţă, Laura Manolescu, Cătălin Manolescu, Mihaela Burlacu, Cătălin Poenaru, Ovidiu Porohniuc, Cristian Vidraşcu. Despre lucrările expuse, a vorbit artistul fotograf Andrei Baciu din Ploieşti, judeţul Prahova, invitatul special al taberei, care a menţionat că „fotografia nu este un demers mecanic”. „Să fii fotograf, înseamnă să lucrezi cu decupaje. Alegând felul în care încadrezi fotografia, decupezi spaţiul. Alegând momentul în care apeşi butonul aparatului foto, decupezi timpul. Până la urmă, într-o viaţă de fotograf, aşa cum spunea Dan Mititelu, prietenul nostru de la Iaşi, se adună câteva minute. O fotografie are la bază o expunere de a o suta parte dintr-o secundă. Fotografia este acel mediu în care Hristos ţi se arată desculţ, ea fiind eliberată de orice artificii retorice şi de orice lucru care ar putea să inhibe şi să complice mai mult lucrurile, decât să le reveleze. Mergând în zorii zilei la fotografiat, te copleşeşte gândul acela pe care îl expuneau Sfinţii Părinţi şi anume că Dumnezeu binecuvântează lumea în fiecare dimineaţă. Răspunderea fotografului este aceea de a fi acolo. Atunci când Dumnezeu face acest lucru, tu trebuie să fii martor, să vezi, să simţi, să gândeşti şi să transmiţi mai departe o imagine. Nu orice fotografie duce la un mesaj real şi viu. Imaginile care trec de bariera hazardului şi sunt asumate, te pot dezrobi. Orice fotografie are ceva impoderabil care scapă materialului. Fotografia autentică se foloseşte de vizibil, ca să exprime supravizibilul. Fotografiile sunt cele ce ne amintesc şi nu ne lasă să uităm despre cum stau lucrurile”, a remarcat Andrei Baciu.

„Îmi doresc să continuăm acest proiect!”

Vernisajul a fost urmat de prezentarea „Din culisele fotografiei de peisaj”, susţinută de Andrei Baciu. Expunerea a fost urmărită cu interes atât de fotografii prezenţi, cât şi de invitaţii speciali ce au luat parte la eveniment. Tot sâmbătă, participanţii au realizat fotografii pe Vârful Izmana din Buhalniţa şi la biserica parohială, ctitorie a lui Miron Barnovschi. Prin grija familiei părintelui paroh Cristian Dăscălescu, fotografii au fost invitaţi la o cină tradiţională în aşezământul social al parohiei. Aici s-au tras câteva concluzii ale celei de-a doua zile a taberei şi s-au propus idei pentru noi subiecte fotografice. Programul ultimei zile a cuprins fotografierea răsăritului şi a Lacului Izvorul Muntelui, participarea la Sfânta Liturghie şi vizitarea a două case din sat ce încă mai păstrează arhitectura ţărănească. „Am întâlnit oameni de o mare autenticitate. Aici mă refer la sătenii simpli şi terminând cu factorii decizionali. Această experienţă plăcută se datorează aportului deosebit al Clubului Fotografilor Iaşi, cunoscut în toată ţara pentru frumoasa activitate pe care o desfăşoară. Îmi doresc să continuăm acest proiect! Titlul taberei se potriveşte foarte bine cu zona aceasta frumoasă de la poalele Ceahlăului, unde ne dorim să revenim cât mai curând”, a declarat Andrei Baciu la finalul evenimentului. Amintim că expoziţia de fotografie „România de poveste” va fi expusă în galeria Pensiunii „Lostriţa” până pe 15 noiembrie 2017.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu