sâmbătă, 10 iunie 2017

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, „un martir care a trăit bisericeşte“

Credincioşii din mai multe zone ale Moldovei au participat joi, 8 iunie 2017, la hramul bisericii Parohiei Buhalniţa, Protopopiatul Ceahlău, judeţul Neamţ. Un sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de Parastasul pentru cei adormiţi. 

De mai bine de jumătate de mileniu, în localitatea Buhalniţa din judeţul Neamţ se cinsteşte în mod deosebit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Aceasta deoarece, în anul 1415, în drumul lor spre Suceava, moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou au poposit pentru o noapte în altarul de închinare din Buhalniţa. Tradiţia serbării mucenicului ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava se ţine din anul 1627, când această biserică, atunci mănăstire, a fost întărită prin osteneala Voievodului Miron Barnovschi. Pe o vreme mohorâtă şi ploioasă, oamenii au venit spre locaşul de închinare, ce impresionează prin arhitectura sa. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhimandritul Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi, şi părintele Mihai Damian, protopop emerit. Răspunsurile la strană au fost oferite de trei studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. 

„Puterea Bisericii vine de la Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt“

Locuitorii satului, din localităţile învecinate şi din alte părţi ale Moldovei au venit cu multă credinţă şi evlavie la slujba Sfintei Liturghii, înălţând rugăciuni atât pentru cei vii, cât şi pentru cei aflaţi în lumea veşniciei. În acelaşi timp, soborul slujitorilor s-a rugat pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la împlinirea a nouă ani de când a fost întronizat pe scaunul vlădicesc de la Iaşi. Cuvântul de învăţătură legat de viaţa martirică a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost rostit de arhimandritul Hariton Negrea. „Puterea Bisericii vine de la Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Această putere s-a dat şi sfinţilor mucenici. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost botezat. El a fost la biserică, iar aici a primit virtuţile şi puterea de a mărturisi pe Dumnezeu. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost un martir care a trăit bisericeşte“, a subliniat stareţul Mănăstirii Petru Vodă, care a făcut referire la cinstirea martirilor din închisorile comuniste în mod special în 2017. Părintele paroh Cristian Dăscălescu a mulţumit preoţilor, monahiilor şi credincioşilor pentru că au fost prezenţi la hramul bisericii Parohiei Buhalniţa. „În acest loc s-au sfinţit generaţii întregi de monahi, preoţi şi creştini. Îndreptăm către Dumnezeu şi către Sfântul Ioan cel Nou gând de recunoştinţă“, a spus pr. paroh Cristian Dăscălescu. La final s-a oficiat Parastasul pentru cei adormiţi, iar apoi a avut loc agapa frăţească. (Ziarul Lumina)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu