luni, 27 iulie 2015

Tabără sub streaşina ctitoriei barnovschiene de la Buhalniţa


Copiii şi tinerii din mai multe judeţe ale Moldovei s-au întâlnit în Parohia Buhalniţa din judeţul Neamţ pentru a participa la Tabăra de creaţie "Rădăcini", ediţia a XII-a. În cele şapte zile (20-26 iulie), s-au organizat o serie de activităţi care au avut menirea de a-i determina pe toţi participanţii să simtă bucuria copilăriei, în apropierea celei mai frumoase şi reprezenative biserici de pe Valea Muntelui.

Constantin Ciofu

"Tati, dar unde este hotelul?". Aceasta a fost întrebarea unui prichindel de numai câţiva anişori, imediat ce a ajuns în curtea Bisericii cu hramurile "Intrarea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" de la Buhalniţa-Hangu. Probabil obişnuiţi din taberele anterioare, unii tineri s-au aşteptat ca odată ajunşi în tabără, să primească şi o cameră la hotel. Nu a fost timp pentru vreun sentiment de dezamăgire, întrucât, florile din curtea parohială şi mai ales speciile diverse de păsări au distras atenţia micuţilor. Pentru al 12-lea an consectiv, copiii din judeţele Bacău şi Neamţ, alături de cei din parohie, au păşit în curtea parohială pentru a se bucura de atmosfera de linişte şi de priveliştea ce odihneşte sufletul şi ochii tuturor pelerinilor. Deschiderea oficială a taberei a avut loc marţi, 21 iulie 2015, în prezenţa copiilor şi părinţilor acestora, în faţa ctitoriei străvechi a Domnitorului Miron Barnovschi. Momentul festiv a coincis cu aniversarea a 60 de ani de viaţă ai doamnei Marilena Dăscălescu, care, împreună cu câţiva voluntari, a pregătit trei mese pe zi pentru copiii din tabără. Psihologul Sanda Bordei, coordonatoarea activităţilor de creaţie, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că se află în Parohia Buhalniţa, menţionând că a pregătit "un parcurs al taberei care să fie pe placul copiilor". "Sperăm ca activităţile pe care le vom derula ne vor ajuta să ne simţim bine, să ne cunoaştem, să cooperăm şi să petrecem un timp de calitate. Ne dorim să descoperim jocurile şi să desfăşurăm activităţile care ţin de suflet", a spus psihologul Sanda Bordei. A urmat cuvântul preotului paroh Vasile Cristian Dăscălescu, care a remarcat importanţa sfintelor slujbe ce vor fi oficiate, amintind că toţi copiii vor fi spovediţi şi împărtăşiţi în cadrul Sfintei Liturghii.

"Să participaţi la sfintele slujbe şi să vă rugaţi împreună"

Invitatul special al taberei a fost arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi. Preacuvioşia Sa le-a vorbit timp de câteva zeci de minute copiilor despre importanţa ascultării, oferindu-le câteva îndemnuri tuturor celor prezenţi. "Mă bucur de bucuria voastră şi mai ales că vă aflaţi în această tabără. Sunt sigur că vă veţi aduce aminte de această tabără peste ani. Personal, apreciez ceea ce face părintele Cristian Dăscălescu pentru voi. Trebuie să conştientizaţi că ceea ce se face aici, se realizează cu jertfă, cu efort, dar şi cu multă bucurie. Prin nevinovăţia şi bucuria voastră, îi inspiraţi şi pe cei din jurul vostru. Să fiţi ascultători, să primiţi cu deschidere îndemnurile ce vă sunt aduse, să participaţi la sfintele slujbe şi să vă rugaţi împreună. Veţi vedea cât este de frumos acest lucru", s-a exprimat arhim. Gavriil Alexa. În continuare, stareţul de la Basaraba a vorbit despre asemănarea dintre copil şi prescură. "Prescura este dusă la Sfântul Altar de părinţi. Copiii nu sunt altceva decât darul lui Dumnezeu. La rândul lor, părinţii dăruiesc acest dar lui Dumnezeu", explicat arhim. Gavriil, făcând referire la ingredientele necesare realizării unei prescuri, ce au corespondenţă în virtuţile pe care Dumnezeu le aşază în fiecare om.

"Să aveţi frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni"

Un moment cu totul deosebit a avut loc în cea de-a patra zi a taberei. Atât cei mici, cât şi cei mari, au poposit pentru un ceas în preajma casei doamnei Filofteia din Buhalniţa. Aşezaţi pe câteva pături vechi, copiii au ascultat mărturiile localnicei, trecută de 70 de ani, despre satul Buhalniţa şi despre copilăria sa. Copiii au fost îndemnaţi să fie ascultători şi respectuoşi cu cei din jur, să păstreze credinţa ortodoxă şi să fie aproape de Biserică. "Să fiţi cuminţi, să învăţaţi bine, să aveţi frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni şi să-i cinstiţi pe părinţi", a spus tanti Filofteia. În continuare, copiii, alături de coordonatorii taberei, s-au prins într-o horă pe muzică folclorică autentică. Tabăra de creaţie "Rădăcini" s-a adresat copiilor şi tinerilor din Buhalniţa, dar şi celor din alte localităţi. Scopul principal al activităţilor a fost acela de a descoperi care sunt rădăcinile poporului român, dar mai ales cele ale locuitorilor de pe Valea Muntelui. În fiecare zi, copiii au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica parohiei de preotul paroh Vasile Cristian Dăscălescu. De asemenea, programul a mai cuprins ateliere, jocuri, drumeţii, vizionări de filme, discuţii interactive cu invitaţi speciali, s.a. Prin grija şi jertfa familiei preotului paroh Vasile Cristian Dăscălescu, copiii au beneficiat de trei mese calde în fiecare zi.

"Îmi place foarte mult la biserica din Buhalniţa"

"În această tabără, mi-a plăcut foarte mult peisajul şi faptul că m-am distrat cu ceilalţi participanţi. Mi s-a părut foarte interesant atelierul de muzică, mai ales că sunt elev la un seminar teologic", a spus Ştefan Grădinaru din Stejaru-Fărcaşa, judeţul Nemţ. "Mi-a plăcut în tabără pentru că mi-am făcut prieteni noi şi pentru că am învăţat lucruri noi. Am participat la Sfânta Liturghie şi m-am împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos", a mărturisit Denisa Baciu din Buhalniţa. "Îmi place foarte mult la biserica din Buhalniţa pentru că sunt multe flori şi multe animăluţe. Am venit în tabără cu surioara mea, iar astăzi (n.r. joi 23 iulie) am urcat pe munte alături de alţi copii mai mari", s-a exprimat Teodor Grădinaru, un copil de câţiva anişori, care tocmai încheiase un traseu anevoios pe munte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu